Успеси и награде

Информатор - HU

 

Филм на мађарском језику

са преводом на српски језик

Iskolánkat bemutató videó

magyar nyelven

 

2017

2016

2015

Јавне набавке

ФТН пише за нас

Monter telekomunikacionih mreža

Monter telekomunikacionih mreža je obrazovni profil koji traje tri godine. Kroz ovo zanimanje učenici se obučavaju za postavljanje i održavanje telekomunikacionih i telefonskih mreža i veza.


Stručni predmeti se izučavaju u II i III godini. U II i III godini se izučava predmet Kablovske i vazdušne TK linije. Izučavaju se optički kablovi, njihova konstrukcija, polaganje, pronalaženje mesta i otklanjanje smetnji na optičkom kablu.


Predmeti Telekomunikacioni sistemi i Telekomunikacione istalacije izučavaju se u trećoj godini. U okviru predmeta Telekomunikacioni sistemi učenici stiču znanje o telefonskim i telegrafskim sistemima. Zanimljiva je obrada automatskog telefonskog aparata, njegovih delova i funkcija, kao i novčanog i mobilnog aparata. Pošto digitalni signali predstavljaju osnovu današnje telefonije, obrađuje se i digitalizacija govornog signala, stvaranje PCM signala, kao i njegovo multipleksiranje. Takođe se obrađuju i centrale u telefonskoj mreži, njihovi delovi i funkcije.


Predmet Telekomunikacijske instalacije se bavi antenskim sistemom, vrstama i parametrima antena. U okviru računarskih mreža obrađuje se lokalna mreža, njihova topologija, izbor kablova, konektora  za realizaciju date mreže. Obrađuju se konkretni primeri projektovanja računarske mreže. Takođe učenik se osposobljava za izvođenje interfonskog sistema u kućnom ili poslovnom objektu, kao i protivpožarnog i alarmnog sistema.


Praktična nastava se izučava sve tri godine. Učenici se upoznaju sa merama zaštite na radu i rukovanjem priborom i alatima iz dobro opremljene radionice. Osposobljavaju se za montažu samonosivih kablova, njihovo nastavljanje, završavanje, obrađivanje, kao i postavljanje vazdušnih PTT kablova na uporišta. U zadatak montera TT mreža spada i uspostavljanje računarske instalacije. Radi se o lokalnoj računarskoj mreži i kablovima koji se u njoj koriste. Izrađuje se instalacija protivpožarnog sistema, interfonskog sistema, telefonske kućne centrale, kao i ispitivanje i otklanjanje smetnji na automatskom telefonskom aparatu. U okviru praktične nastave u drugoj i trećoj godini učenici tri nedelje provedu na praksi u pošti, gde bliže upoznaju prirodu svog zanimanja i budućeg rada.

Гигатрон је био спонзор приликом доделе награда за ђака генерације, школске 2016/2017. године

Мултимедија

Обавештења

 

Како до школе?

 

QR Code наше локације

Санација крова

 

 

 

Радови ученика

Школа без насиља

skola bez nasilja 1Futer

Powered by Joomla!®. Designed by: download free joomla themes budget hosting Valid XHTML and CSS.