Успеси и награде

Информатор - HU

 

Филм на мађарском језику

са преводом на српски језик

Iskolánkat bemutató videó

magyar nyelven

 

2017

2016

2015

Јавне набавке

ФТН пише за нас

Elektrotehničar energetike

Da bi potrošači neprekidno dobijali električnu energiju odgovarajućih karakteristika, uz ekonomičnu cenu prenosa i maksimalnu zaštitu ljudi i objekata, svojim radom doprinose elektrotehničari energetike!


Opštim stručnim sadržajima u prve dve godine srednjeg obrazovanja (Osnove elektrotehnike, Tehničko crtanje, Elektrotehnički materijali, Primena računara u elektrotehnici, Električna merenja, Elektronika), te posebnim programskim sadržajima za to usmerenje u završnim godinama obrazovanja (Merenja u elektroenergetici, Energetska elektronika, Električne instalacije i osvetljenje, Električne mašine sa ispitivanjem, Električne mreže, Električna postrojenja, Osnove automatskog upravljanja, Osnove mašinstva, Ekonomika), stiču se dobre teoretske osnove i znanja za poslove u praksi. Veštine za rad stiču se praktičnom nastavom u radionicama i specijalizovanim laboratorijama (za Električna merenja, Elektroniku, Električne mašine, Automatiku ), kao i nastavom u bloku (odlazak na teren, u radnu organizaciju).


Elektrotehničari energetike bave se poslovima u vezi s proizvodnjom, prenosom i distribucijom električne energije. Rade u elektranama za proizvodnju električne energije, u razvodnim postrojenjima i trafostanicama te, u objektima za kontrolu i održavanje električnih vodova i mreža. U elektrani upravljaju i nadziru rad generatora, energetskih transformatora i sl. U elektranama s daljinskim automatskim upravljanjem i regulacijom glavni im je posao praćenje podataka na komandnoj tabli, odnosno komandnom pultu. Ako dođe do odstupanja kontrolisanih karakteristika (snage, napona i sl.) pravovremeno moraju preduzeti odgovarajuće mere. Elektrotehničari energetike rade i na održavanju električnih mašina u elektroenergetskom postrojenju. Planiraju i izrađuju tehničku dokumentaciju remonta celog postrojenja.


Elektrotehničari energetike proračunavaju potrebne karakteristike dalekovoda i niskonaponske mreže, dimenzionišu vodove, analiziraju dijagrame opterećanja, utvrđuju broj i vrstu trafostanica. U izradi i održavanju električnih mreža kontrolišu mere zaštite od napona dodira, uzemljenja nadzemnih vodova te zaštite od kratkog spoja i prenapona.


Budući elektrotehničar energetike mora biti precizan i savestan u radu, snalažljiv u nepredviđenim situacijama, sposoban za tehničko i analitičko rešavanje problema.


Sa završenom srednjom elektrotehničkom školom četvorogodišnjeg trajanja i položenim maturskim ispitom, dobija se svedočanstvo elektrotehničara energetike.Nastavak školovanja  je moguć na svim smerovima elektrotehničkog fakulteta, a na smerovima Elektroenergetika i Energetska elektronika i mašine naročito.

Гигатрон је био спонзор приликом доделе награда за ђака генерације, школске 2016/2017. године

Мултимедија

Обавештења

 

Како до школе?

 

QR Code наше локације

Санација крова

 

 

 

Радови ученика

Школа без насиља

skola bez nasilja 1Futer

Powered by Joomla!®. Designed by: download free joomla themes budget hosting Valid XHTML and CSS.