Успеси и награде

Информатор - HU

 

Филм на мађарском језику

са преводом на српски језик

Iskolánkat bemutató videó

magyar nyelven

 

2017

2016

2015

Јавне набавке

ФТН пише за нас

Извођење представе „ Владика Иринеј Ћирић“ у Студију М

Поводом прославе славе Града Новог Сада обележено је 60 година од упокојења Владике Иринеја Ћирића. На изузетан вишедеценијски рад цењеног владике Иринеја Ћирића, његов живот провден у огромном раду, скромности, првосвештеничком достојанству и чистоти, присутне су у СтудијуМподсетили ученици наше школе ЕТШ „Михајло Пупин“ Који су заједно са ученицима гимназија : „ Јован Јовановић- Змај“, „Исидора Секулић“, „Светозар Марковић“, Карловачке гимназије и ОШ „ Бранко Радичевић“ извели представу Владика Иринеј Ћирић, а према сценарију и у режији катихете Љиљане Перишић-Бурсаћ.

 Академији је присуствовао градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић са својим најближим сарадницима, представници традиционалних цркава и верских заједница, представници просветних и културних установа нашег града и велики број верног народа.

Овај заједнички пројекат урађен је да би смо се сви подсетили на живот и дело Владике Иринеја Ћирића, великог духовника једног од најобразованијих људи свога времена, човека који је оставио неизбрисив траг у срцима својим савременика и који је успео да у току Другог светског рата спаси 3000 деце из логора.

 Владика Иринеј Ћирић рођен је у Сремским Карловцима. Гимназију је завршио у Новом Саду, а потом Духовну академију у Москви. Докторирао је у Бечу на филозофском факултету, а потом је предавао на богословији у Сремским Карловцима. Након Првог Светског рата дошао је на катедру Бачких епископа и урадио је много на обнављању ратом духовно и материјално разрушене Србије. У току Другог светског рата успео је да из логора Шарвар спаси 2800 дечака и девојчица и 180 мајки са бебама. За туберкулозне болеснике основао је болницу. Након рата трпео је велики прогон од комуниста који су га два пута каменовали. Након напада у Оџацима Владики Иринеју Ћирићу почела је да се суши кичма. Девет година касније упокојио се уочи Благовести. Његова смрт била је велики губитак за цео верујући народ, јер је и он био велика духовна подршка свима у Цркви у тешким временима.

Сценарио и режија: Љиљана Перишић-Бурсаћ (катихета у ЕТШ"Михајло Пупин" и ОШ "Петефи Шандор")

Улоге:Марко Митровић ученик Гимназије „Исидора Секулић“ у улози Владике Иринеја Ћирића, Милијан Јоветић ученик Гимназије „Светозар Марковић“ у улози Патријарха Викентија Проданова, Василије Бурсаћ ученик Гимназије „Јован Јовановић-Змај“ у улози архимандрита Стефана, Предраг Стефановић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози свештеника Стевана Поповића, Јован Бурсаћ ученик ОШ „ Бранко Радичевић“ у улози младог Викентија Проданова, Милан Милинковић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Маја Дурутовић ученица Гимназије Светозар Марковић“ у улози старијег анђела, Теодора Јовановић ученица Карловачке гимназије у улози млађег анђела, Давид Јандрић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози сина господина Николића, Милан Гордић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Соња Мандарић ученица Гимназије „Јован Јовановић-Змај“, Милица Качавенда, Јелена Сачић и Нађа Тур ученице ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози чланица Кола српских сестара, Никола Младеновић, Филип Шућуровић, Иван Ђорђевић и Мирослав Чобрда ученици ЕТШ „Михајло Пупин“ у улогама удбаша.

Техничка подршка: Mилош Милуновић( музика), Урош Иванковић(видео- бим), Дијана Аврамовић (суфлер)

Снимак представе можете погледати на следећем линку

Гигатрон је био спонзор приликом доделе награда за ђака генерације, школске 2016/2017. године

Мултимедија

Обавештења

 

Како до школе?

 

QR Code наше локације

Санација крова

 

 

 

Радови ученика

Школа без насиља

skola bez nasilja 1Futer

Powered by Joomla!®. Designed by: download free joomla themes budget hosting Valid XHTML and CSS.