Успеси и награде

Информатор - HU

 

Филм на мађарском језику

са преводом на српски језик

Iskolánkat bemutató videó

magyar nyelven

 

2017

2016

2015

Јавне набавке

ФТН пише за нас

Драмска секција верске наставе

Драмска секција верске наставе почела је са радом школске 2005/2006 године.

У току свог рада кроз њу је прошао велики број ученика који су вредно радили и направили читав низ представа којима смо оплеменили културни живот наше школе.

У посебном сећању свих нас задржале су се представе о Светом Сави, Пупину, Тесли, Владици Иринеју Ћирићу, као и многобројне драмске радионице које смо правили...

Снимили смо и наставни филм о Михајлу Пупину и две радио-драме о Владици Иринеју Ћирићу и Владици Висариону Павловићу.

У току је израда игроказа за програм „Једнаки у ненасиљу2“, а за прославу школске славе припремамо представу „Свети Сава и прича о два села“.

У раду секције ученици се упознају са многим чињеницама из живота наших великана, које раније нису знали, а такође упознају се и са изазовима драматизације, учи се глума, сценски покрет...

 

Термин рада драмске секције је уторак седми и осми час.

 

Секцију води катихета Љиљана Перишић-Бурсаћ.

 

Позивамо вас да пратите рад драмске секције верске наставе на нашем сајту.

Снимљена је радио-драме о Владици Висариону Павловићу на радију „Беседа“

Ове године смо у студију радија Беседа снимили још једну радио-драму . Ова радио-драма посвећена је Владици Висариону Павловићу. Слушаоци радио-драме сазнаће како је у далеком 18-ом веку Владика Висарион основао прву Гимназију у Новом Саду и како је десет година касније основао и први Колегијум (факултет).Подизање школа у то време је био изузетно тежак подухват јер су власти на све начине спречавали оснивање високих школа. Оснивањем Колегијума Владика Висарион је поставио темеље универзитетском школству у Срба. Те школе одшколовале су велики број ученика. Велики део његових задужбина порушен је у току гранатирања Новог Сада са Петроварадина 1849.године.

Сценарио и режију за радио-драму „Владика Висарион Павловић“ урадила је проф.Љиљана Перишић-Бурсаћ, катихета у ЕТШ „Михајло Пупин“ .

У радио-драми улоге тумаче: Василије Бурсаћ ученик Гимназије „Ј.Ј.-Змај“ у улози Владике Висариона Павловића, Милијан Јоветић ученик Гимназије „С. Марковић“ у улози капетана Петра Сегединца, Давид ЈандрићИТ31, ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улогама монаха Дионисија Новаковића и у улози капетана Секуле Витковића, Мирослав Чобрда ИТ 32, у улози ректора Матеје Јеланека, Никола ЈеличићТ46, Милош ДрљачаР32 и Јован Бурсаћ ученик ОШ „ Бранко Радичевић“ у улогама младих војника, ученици ЕТШ Михајло Пупин: Милица Качавенда ИТ 32, у улози сестре капетана Петра, Јелена СачићИТ31 и Јована КачавендаИТ21 у улогама Ружиних ћерки, Радован Максимовић Т21 у улози Ружиног супруга, Милан Ожеговић Т21 и Андреј Јанка ИТ31, у улогама хиландарских монаха , Марко Митровић у улози царског повереника, Маја Дурутовић, ученица Гимназије „ С.Марковић“ у улози жене царског повереника, Теодора Јовановић ученица Карловачке гимназије и Јована Вишњичар ученица ОШ „ Петефи Шандор“ у улогама ћерки царског повереника и Филип ШућуровићИТ31, у улози официра.

 

 


 

 

Припреме за снимање радиодраме о Владици Висариону Павловићу на радију „ Беседа“

Поводом 260 година од упокојења владике Висариона Павловића ученици Драмске секције верске наставе наше школе заједно са проф. Љиљаном Перишић-Бурсаћ и ученицима: Гимназије „ Ј. Ј. Змај“, Гимназије „С. Марковић“, Карловачке гимназије , ОШ „Бранко Радичевић“ и ОШ „П.Шандор“ припремају се за снимање радио-драме на радију „Беседа“ Епархије Бачке.

Владике Висарион Павловић је основао пре 285 година прву Гимназију у Новом Саду, а пре 275 година основао је Колегијум и то је прва висока школа у Срба. Исте године изградио је у порти Николајевске цркве и болницу за сиромашне. Данас се у тој згради налази Академија Уметности.

Овим заједничким радом желимо да покажемо, да оно што је у тешким условима започео Владика Висарион Павловић, ради добробити свих нас, ми на смемо да заборавимо , јер овај великан наше духовности, просвете и културе заслужује једно од почасних места у историји Срба .

Улоге ће тумачити ученици наше школе: Давид Јандрић ИТ31, Јелена СачићИТ31, Филип Шућуровић ИТ31, Мирослав Чобрда ИТ32, Милица Качавенда ИТ32, Андреј Јанка ИТ32, Дрљача Милош Р32, Давид Вранић Р21, Радован Максимовић Т21, Милан Ожеговић Т21, Никола Јеличић Т46 .

Сценарио и режију урадила је проф. Љиљана Перишић-Бурсаћ, катихета.

 

 

Учешће наше школе у програму „Једнаки у ненасиљу 2“

ЕТШ „ Михајло Пупин “је активно узела учешће у програму „Једнаки у ненасиљу 2“ јер овај програм жели да предупреди проблеме са којима се млади сусрећу, а пројектним активностима делујемо на смањење малолетничке деликвенције, ризичног понашања и дискриминације.Пројектне активности подразумевају директан радионичарски рад са децом и младима у 10 основних и 5 средњих школа са територије Града Новог Сада.

Ученици Драмске секције верске наставенаше школе припремају игроказ путем којег желимода утичемо на побољшање информисаности младих о врстама насиља , малолетничкој деликвенцији, ризичном понашању и врстама дискриминације код младих. 

 

У изради и реализацији игроказа учествују: Давид Јандрић ИТ31, Никола Јеличић Т46, Сара ПанићТ33, Никола Боришев Т43, Јелена Сачић ИТ31, Нађа Тур ИТ31, Милица Качавенда ИТ32, Мирослав Чобрда ИТ32, Филип Шућуровић ИТ31, Андреј Јанка ИТ32, Сара СтаменковићИТ11, Алекса Симић ИТ11,Филип МирјанићИТ11,Слободан Обрадовић ИТ11, Данило Станић ИТ11, Филип Дударин ИТ11, Петар Дажић ИТ11

 

Руководилац Драмске секције верске наставе: проф.Љиљана Перишић-Бурсаћ

Снимак наше представе ”Свети Сава и нерадна жена модерног доба”

На прослави Св. Саве  27. 1. 2016.г. у ЕТШ "Михајло Пупин" Нови Сад, драмска секција верске наставе извела је представу  ”Свети Сава и нерадна жена модерног доба”.
Професорка верске наставе  Љиљана Перишић-Бурсаћ написала је сценарио и режирала је представу, а у представи глуме: Давид Вранић , Давид Јандрић, Милица Качавенда, Јелена Сачић, Никола Боришев, Сара Панић, Нађа Тур, Милан Гордић, Јована Качавенда, Милан Ожеговић, Дијана Аврамовић, Филип Шућуровић, Иван Ђорђевић, Мирослав Чобрда, Никола Јеличић
Етно поставка сцене урадила је професорка српског језика Бранка Павловић.
У представи свирају: Андреј Јанка (фрула), Радослав Бојанић (хармоника)
Техничка подршка :  Урош Иванковић

 

Извођење представе „ Владика Иринеј Ћирић“ у Студију М

Поводом прославе славе Града Новог Сада обележено је 60 година од упокојења Владике Иринеја Ћирића. На изузетан вишедеценијски рад цењеног владике Иринеја Ћирића, његов живот провден у огромном раду, скромности, првосвештеничком достојанству и чистоти, присутне су у СтудијуМподсетили ученици наше школе ЕТШ „Михајло Пупин“ Који су заједно са ученицима гимназија : „ Јован Јовановић- Змај“, „Исидора Секулић“, „Светозар Марковић“, Карловачке гимназије и ОШ „ Бранко Радичевић“ извели представу Владика Иринеј Ћирић, а према сценарију и у режији катихете Љиљане Перишић-Бурсаћ.

 Академији је присуствовао градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић са својим најближим сарадницима, представници традиционалних цркава и верских заједница, представници просветних и културних установа нашег града и велики број верног народа.

Овај заједнички пројекат урађен је да би смо се сви подсетили на живот и дело Владике Иринеја Ћирића, великог духовника једног од најобразованијих људи свога времена, човека који је оставио неизбрисив траг у срцима својим савременика и који је успео да у току Другог светског рата спаси 3000 деце из логора.

 Владика Иринеј Ћирић рођен је у Сремским Карловцима. Гимназију је завршио у Новом Саду, а потом Духовну академију у Москви. Докторирао је у Бечу на филозофском факултету, а потом је предавао на богословији у Сремским Карловцима. Након Првог Светског рата дошао је на катедру Бачких епископа и урадио је много на обнављању ратом духовно и материјално разрушене Србије. У току Другог светског рата успео је да из логора Шарвар спаси 2800 дечака и девојчица и 180 мајки са бебама. За туберкулозне болеснике основао је болницу. Након рата трпео је велики прогон од комуниста који су га два пута каменовали. Након напада у Оџацима Владики Иринеју Ћирићу почела је да се суши кичма. Девет година касније упокојио се уочи Благовести. Његова смрт била је велики губитак за цео верујући народ, јер је и он био велика духовна подршка свима у Цркви у тешким временима.

Сценарио и режија: Љиљана Перишић-Бурсаћ (катихета у ЕТШ"Михајло Пупин" и ОШ "Петефи Шандор")

Улоге:Марко Митровић ученик Гимназије „Исидора Секулић“ у улози Владике Иринеја Ћирића, Милијан Јоветић ученик Гимназије „Светозар Марковић“ у улози Патријарха Викентија Проданова, Василије Бурсаћ ученик Гимназије „Јован Јовановић-Змај“ у улози архимандрита Стефана, Предраг Стефановић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози свештеника Стевана Поповића, Јован Бурсаћ ученик ОШ „ Бранко Радичевић“ у улози младог Викентија Проданова, Милан Милинковић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Маја Дурутовић ученица Гимназије Светозар Марковић“ у улози старијег анђела, Теодора Јовановић ученица Карловачке гимназије у улози млађег анђела, Давид Јандрић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози сина господина Николића, Милан Гордић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Соња Мандарић ученица Гимназије „Јован Јовановић-Змај“, Милица Качавенда, Јелена Сачић и Нађа Тур ученице ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози чланица Кола српских сестара, Никола Младеновић, Филип Шућуровић, Иван Ђорђевић и Мирослав Чобрда ученици ЕТШ „Михајло Пупин“ у улогама удбаша.

Техничка подршка: Mилош Милуновић( музика), Урош Иванковић(видео- бим), Дијана Аврамовић (суфлер)

Снимак представе можете погледати на следећем линку

Снимање радиодраме о владици Иринеју Ћирићу на радију „ Беседа“

Поводом 60 година од упокојења владике Иринеја Ћирића ученици наше школе заједно са ученицима: Гимназије „ Јован Ј. Змај“, Гимназије „Исидора Секулић“, Гимназије „Светозар Марковић“, Карловачке гимназије и ОШ „Бранко Радичевић“ снимили су радиодраму на радију „Беседа“ Епархије Бачке. Овај заједнички пројекат урађен је да би смо се сви подсетили на живот и дело Владике Иринеја Ћирића, великог духовника једног од најобразованијих људи свога времена, човека који је оставио неизбрисив траг у срцима својим савременика и који је успео да у току Другог светског рата спаси 3000 деце из логора.

Владика Иринеј Ћирић рођен је у Сремским Карловцима. Гимназију је завршио у Новом Саду, а потом Духовну академију у Москви. Докторирао је у Бечу на филозофском факултету, а потом је предавао на богословији у Сремским Карловцима. Након Првог Светског рата дошао је на катедру Бачких епископа и урадио је много на обнављању ратом духовно и материјално разрушене Србије. У току Другог светског рата успео је да из логора Шарвар спаси 2800 дечака и девојчица и 180 мајки са бебама. За туберкулозне болеснике основао је болницу. Након рата трпео је велики прогон од комуниста који су га два пута каменовали. Након напада у Оџацима Владики Иринеју Ћирићу почела је да се суши кичма. Девет година касније упокојио се уочи Благовести. Његова смрт била је велики губитак за цео верујући народ, јер је и он био велика духовна подршка свима у Цркви у тешким временима.

Сценарио и режију за радиодраму „Владика Иринеј Ћирић“ урадила је проф.Љиљана Перишић-Бурсаћ, катихета у ЕТШ „Михајло Пупин“ и ОШ „Петефи Шандор“.

У радиодрами улоге тумаче: Марко Митровић ученик Гимназије „Исидора Секулић“ у улози Владике Иринеја Ћирића, Милијан Јоветић ученик Гимназије „Светозар Марковић“ у улози Патријарха Викентија Проданова, Василије Бурсаћ ученик Гимназије „Јован Јовановић-Змај“ у улози архимандрита Стефана, Предраг Стефановић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози свештеника Стевана Поповића, Јован Бурсаћ ученик ОШ „ Бранко Радичевић“ у улози младог Викентија Проданова, Милан Милинковић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Стефан Тулаћ студент ФТН-а у улози старијег анђела, Теодора Јовановић ученица Карловачке гимназије у улози млађег анђела, Давид Јандрић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози сина господина Томића, Милан Гордић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Томића, Соња Мандарић ученица Гимназије „Јован Јовановић-Змај“, Милица Качавенда, Јелена Сачић и Нађа Тур ученице ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози чланица Кола српских сестара, Никола Младеновић, Филип Шућуровић, Иван Ђорђевић и Мирослав Чобрда ученици ЕТШ „Михајло Пупин“ у улогама удбаша.


 

 

Први ученички парламент у Скупштини Града Новог Сада

Поводом Дечије недеље, а у циљу едуковања младих људи како да се укључе у активно решавање проблема са којима се свакодневно сусрећу, у Скупштини Града Новог Сада одржан је први градски ученички парламент. У раду парламента учествовало је више од 90 ученика новосадских основних и средњих школа. Седницу ученичког парламента отворила је председница Скупштине града Јелена Црногорац која је упознала ученике са радом новосадског парламента. Потом су према утврђеном дневном реду ученици држали своја излагања на теме, а затим се водила скупштинска расправа о њима. Седницу су водили председница градског ученичког парламента Леа Бодор ученица ЕТШ „Михајло Пупин“ и потредседник Марко Митровић ученик Гимназије „Исидира Секулић“. На највећи број проблема указали су ученици наше школе који су се бавили темама: Дигитализација уџбеника, примена савремене технологије у настави, развој спортских секција у школама, како укључити младе у разне културне активности, проблеми графита у граду...Тимови из другох школа бавили су се проблемима безбедности ученика, објективним оцењивањем, школским ормарићима за одлагање ученичких ствари...Седници су присусволи и наставници и професори који су руководиоци ученичких парламената у својим школама. Након седнице која је трајала пуна три сата, ученици су закључили да су успели да укажу на многе проблеме са којима се срећу и да дају своје предлоге за решавање тих проблема.

Седници су присуствовали и наставници и професори који помажу рад ученичких парламената, а са ученичким парламентом наше школе биле су проф. Стана Макевић и проф. Љиљана Перишић-Бурсаћ

Овај први градски ученички парламент је на позив организатора Дечије недеље организовала Љиљана Перишић-Бурсаћ, професорка верске наставе у ЕТШ „Михајло Пупин“ и ОШ „Петефи Шандор“.

Надамо се да ће у времену који долази одржавање оваквим парламената бити и чешће организовано јер постоји велика потреба за таквим обликом сарадње ученика новосадских основних и средњих школа.

 

Састанак градског ученичког парламента у ЕТШ“Михајло Пупин“

На позив организатора Дечије недеље , катихета наше школе Љиљана Перишић-Бурсаћ организовала је припреме у свечаној сали наше школе за први градски ученички парламент. Циљ састанка је био договор о темама о којима ће се разговарати у Скуптштини Града Новог Сада, а у оквиру Дечије недеље јер је један од циљева ове манифестације активно укључивање младих у решавању проблема са којима се суочавају.

На самом почетку састанка могли смо констатовати да се већина парламената градских основних и средњих школа, заједно са својим професорима , одазвала на позив и да су сви са одушевљењем прихватили рад у оквиру заједничког парламента.У току састанка ученици су упознати са начином на који функционише градска скупштина и како се у оквиру скупштине решавају разни проблеми. Потом су сви ученички парламенти разговарали о разним проблемима са којим се суочавају ученици и издвојене су следеће теме:

1.) Угроженост ученика у саобраћају због недостатака семафора на раскрсницама у близини школа 2.) Недовољна безбеност школских дворишта 3.) Потреба за израдом школских ормариће због тога што су ученичке торбе из године у годину све теже 4.) Потреба за дигитализацијом уџбеника 5.) Зашто оцењивање није довољно објективно? 6.) Развој спортских секција 7.) Како решити проблем графита 8.) Недостатак омладинских библиотека 9.) Кодекс облачења у школама 10.) Како да учинимо наш град еколошки чистијим ...

Велики допринос у раду парламента дали су ученици наше школе као и ученици Гимназије „Исидора Секулић“, Економске школе, Гимназије „Светозар Милетић“, Гимназије „Јован Ј.Змај“, ТШ „Милева Марић“, ОШ „Ј.Ј. Змај“ Сремска Каменица, ОШ“Доситеј Обрадовић“ , ОШ „Петефи Шандор“, ОШ “ Бранко Радичевић“, ОШ „Ђорђе Натошевић“, ОШ „Жарко Зрењанин“, ОШ „Соња Маринковић“...

Представници ученичких парламената изабрали су за председницу градског ученичког парламента Леу Бодор ученицу ЕТШ“МихајлоПупин“, а за потпредседника парламента изабран је Марко Митровић ученик Гимназије „Исидора Секулић“.

На крају састанка ученици су се договорили о начину рада на предстојећој седници која треба да се одржи 8. 10. 2015. у Скупштини Града Новог Сада.

 

 

Прослава школске славе - 27.01.2015. у нашој школи

У свечаној сали наше школе, 27. 1. 2015.  прославили смо школску славу. На почетку прославе све присутне је поздравио директор Милан Вукобрат подсетивши нас да је школска слава дан кад ми на одређени начин подвачимо црту и преиспитујемо се колико смо били добри као људи и шта смо све успели да урадимо, а шта нисмо. Директор се захвалио куму  у 2014.години Драгану Луковском, прослављеном кошаркашу  и пожелео добродошлицу и успешну будућу сарадњу кумуДрагољубуЗбиљићу, директоруЕнерготехнике Јужна Бачка.

   Кум Драгољуб Збиљић је такође поздравио све присутне изразивши своју радост што има ту част да буде кум наше школе. Затим је свештеник Стојан Билић подсетио све  присутне на живот Светог Саве који је најсветлији пример  који требамо следити. Ове године први пут долази прота Стојан Билић на нашу славу јер је досад долазио отац Миленко Јеловац који се прошле године упокојио. Кроз беседу оца Стојана подсетили смо се и дивне личности оца Миленка, а знамо да смо пред Господом Богом сви живи и да нас отац Миленко  и даље својим молитвама штити, као што је протеклих година долазећи у нашу школу и  на школске славе бодрио  и духовно јачао наш колектив. Затим је отац Стојан Билић освештао славски колач.

   Ученици Драмске секције верске наставе извели су представу „Свети Сава и прича о два села“  по сценарију и у режији Љиљане Перишић-Бурсаћ, проф. верске наставе. У представи се говори о два села: У Мучњу се људи свађају, мрзе се, завиде једни другима, а у Добрићу је све другачије јер људи воле и поштују једни други.  Настаје низ комичних ситуација кад се младић из Мучња заљуби у девојку из Добрића и креће у свет да је тражи.  У потрази за Добрићем он дуго лута заједно са својом рођаком, али кад буде учинио једно добро дело,  среће Светог Саву који поучава људе како да  Мучањ у коме живе, преобразе у Добрић. Он их учи да граде „прозоре“на душама, а то су  љубав према ближњима и Богу, те ће на тај начин сваки „Мучањ“ у коме живе преобразити у „Добрић“. Кроз ову ведру представу циљ нам је био да пренесемо и сликовито покажемо колико нам се живот може променити, само ако се  мало потрудимо да волимо и поштујемо једни друге. Да смо у томе успели сведоче велики аплаузи и честитке на крају представе.

У представи глуме: Никола Младеновић Р32, Маријана Негру Р42, Марко Ничић, Маја Мандић Р41, Тара Јовић Т44 , Давид Јандрић ИТ 11, Никола Боришев , Дијана Аврамовић, Леа Бодор ИТ3, Сара Панић Т13,  Нађа Тур ИТ11,  Милан Милинковић Р32, Филип Шућуровић ИТ 11, Милан  Гордић Р32, Андреј Јанка ИТ12.

Техничка подршка: проф. Радмила Хајдер, Константин Стакић Р32, Милош СтјепановићР32 Диригент хора: проф. Ева Видец

Фрула: Андреј Јанка

Хармоника: Радослав  Бојанић

Етно поставка сцене: проф. Бранка Павловић и проф. Александра Дуђак

Гигатрон је био спонзор приликом доделе награда за ђака генерације, школске 2016/2017. године

Мултимедија

Обавештења

 

Како до школе?

 

QR Code наше локације

Санација крова

 

 

 

Радови ученика

Школа без насиља

skola bez nasilja 1



Futer

Powered by Joomla!®. Designed by: download free joomla themes budget hosting Valid XHTML and CSS.